Jan Keij over de relatie tussen goed en kwaad

Filosoof Jan Keij is door de Independent Order of Odd Fellows (I.O.O.F.) uitgenodigd om op 22 oktober 2019 in Rotterdam een lezing te houden over ‘De relatie tussen goed en kwaad’.

Keij was jarenlang werkzaam als onderwijzer in het basisonderwijs en studeerde daarnaast filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1992 promoveerde hij op een proefschrift over de Joods-Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906 – 1995). Tegenwoordig legt Keij zich hoofdzakelijk toe op het geven van cursussen en lezingen. Tevens is hij auteur van diverse boeken over Levinas. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat hij bekend staat als een zeer vooraanstaand Levinas – kenner.

Keij is de tweede spreker die door de betrokken loges (Maasloge, Humanitas loge en de Sleutelloge) speciaal is gevraagd om plaats te nemen achter het spreekgestoelte. In het kort legt hij uit wat de bezoekers van zijn lezing over de relatie tussen goed kwaad mogen verwachten. Keij: “Is het kwaad in de wereld een goddelijke ontsporing? Een tekort van de schepper van hemel en aarde? Kan het kwaad in de wereld verzoend worden met de idee van een goede God als schepper? Of is onze vaak wrede wereld eerder het resultaat van een duivelse daad?

In het eerste deel van mijn lezing zal ik een ‘antwoord’ geven op deze vragen. Ik begin met het bewijs van het niet bestaan van God, vanuit het klaarblijkelijke kwaad in de wereld, om daar vervolgens afbreuk aan te doen via de filosoof GottfriedWilhelm Leibniz (1646 – 1716). Ik eindig via Voltaire (1694 – 1778) en Arthur Schopenhauer (1788 –1860) met de filosoof Levinas, die het kwaad in verband zal brengen met de menselijke mogelijkheid het goede te doen – waarmee Levinas dus wijst op de ‘zin’ van het lijden. Ik kom zo uit bij de relatie tussen goed en kwaad. Tenslotte eindig ik met de conclusie dat onze wereld niet alleen de beste der mogelijke werelden is, maar zelfs de volmaakte wereld.”

Geïnteresseerden die deze lezing van Jan Keij willen bijwonen zijn op 22 oktober vanaf 19.30 uur van harte welkom in de Maasloge aan de Van Vollenhovenstraat 35 in Rotterdam. De lezing begint om 20.00 uur en eindigt om 22.30 uur.